Ophalen te Ranst = GRATIS !

De kracht van geuren

 

 

Als ik je vraag om iets op te noemen waar je blij van wordt, wat zou je dan antwoorden? Het is bijzonder om te ontdekken dat de antwoorden die ik krijg vaak te maken hebben met geuren. De geur van een proper opgemaakt bed bijvoorbeeld. Of de geur van vers brood. De geur van gras na een stevige regenbui. De geur van verse bloemen. En zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Deze kleine geluksmomentjes hebben allemaal te maken met geur. Maar hoe komt dat eigenlijk? Je ontdekt het in deze blog! 

Reuk als meest dominante zintuig


Onze reukzin is ons meest dominante zintuig. Dat komt omdat onze reukzin in directe verbinding staat met de delen van ons brein waar onze emoties en herinneringen worden gevormd. Daarnaast kunnen geuren ook een invloed hebben op onze stemming. Sterker nog, tegenwoordig is er zelfs wetenschappelijk bewijs dat geuren en aromatherapie een positieve invloed hebben op ons mentaal welzijn. 


Onderzoekers zijn er nog niet helemaal uit of het nu de geur op zich is die zorgt voor het effect, of de herinnering die onze hersenen eraan koppelen. Zo wordt lavendel bijvoorbeeld vaak ingezet om te ontspannen. Maar het is niet zeker of het nu de geur van de lavendel is die zorgt voor het ontspannen gevoel, of de herinnering aan een gebeurtenis uit het verleden waardoor de geur gelinkt wordt aan ontspanning. 

 

De kracht van geur

Maar eigenlijk maakt het niet uit of het nu de geur op zich is die zorgt voor de emotie of de herinnering die eraan gekoppeld is. Wat belangrijk is, is dat geuren echt een positieve invloed kunnen hebben wanneer je het moeilijk hebt. 


Zo vertelde een klant me in vertrouwen dat mijn geurtjes haar hebben geholpen tijdens haar depressie. Ze had geen fut om iets te doen en mijn geurtjes waren een klein stapje van zelfzorg. “Ik lag dan zelf de hele dag te stinken in de zetel, maar mijn huis rook tenminste wel goed,” kan ze daar later zelf lachend over zeggen. De geurtjes uit de Clean & Fresh collectie doen denken aan een pas gepoetst huis, en hoe fijn dat eigenlijk wel is. Daardoor kreeg ze stapje voor stapje weer zin om zorg te dragen voor haar huis en zichzelf. <3


En dat is niet het enige verhaal dat ik binnenkrijg over hoe mijn geuren mijn klanten al hebben geholpen. Ik ben zo fier en blij dat ik daar een klein steentje (of waxmeltje) aan kan bijdragen!

 Nieuwe herinneringen maken


Waar onderzoekers wel zeker van zijn, is dat de emoties die je voelt wanneer je voor de eerste keer iets ruikt, voor altijd onlosmakelijk verbonden zijn met die geur. 


Dat is waar ik met Oh My Goodness voor wil zorgen. Dat je met mijn geuren nieuwe herinneringen maakt die je een goed gevoel geven en waar je ook bij moeilijkere momenten naar terug kan grijpen. 


En eerlijk, dat kunnen we in deze bizarre tijden allemaal gebruiken. Het is een moeilijke periode. Het is belangrijk dat we goed op elkaar letten en voor elkaar zorgen, ook al mogen we fysiek niet bij elkaar komen.


Wil je jezelf of iemand in je omgeving een opkikker geven? Dan is de Surprise Box een geweldig cadeau! In zo’n box zitten allemaal kleine cadeautjes, zowel uit het Oh My Goodness assortiment als in samenwerking met andere makers. Het thema voor december is Secret Santa! De box kan je door mij als cadeautje laten opsturen, naar jezelf of iemand die je een hart onder de riem wil steken in deze lastige tijden. Zo kunnen we samen nieuwe herinneringen maken! De box wordt op 14 december verstuurd.